Ylang ylang (Cananga odorata) este regina verii dupa mine, in special datorita efectului calmant si echilibrant.
Este un copac tropial de origine din Filipine care a fost introdus acum cateva secole in Madacascar si in alte insule din oceanul indian.
Uleiul esential este folosit in special in parfumerie, mai ales fractiuniile initiale ale distilarii.
Procesul de distilare
Procesul de distilare este lung, de la 8-24 de ore pina la 48 de ore pentru versiunile traditionale.
Este important la achizitia uleiului de ylang ylang sa fie prezent gradul: extra, I, II, III sau complet. Asta depinde de timpul de extragere si schimba profilul chimic si olfactiv al uleiului.
De regula in parfumeria de nisa se foloseste varianta extra in timp che gradul III este folosit in special in sapunuri si alte produse cosmetice.
Prima fractiune, extra este prelevata dupa 4h de la inceperea distilarii si are o greutate moleculara scazuta, reprezinta circa 40% din total. Dupa inca o ora se obtine gradul I, dupa 30-40 de minute gradul II, si restul de 15 – 16 ore se colecteaza gradul III.
Varianta complet nu este altceva decat amestecul tuturor fractiunilor si este cea folosita in aromaterapia.
Parfumerie
Ylang extra este o nota de varf dulce, radianta, narcotica, o aroma florala intensa, cu aroma usor medicinala care aminteste cuisoarele. Are o nota finala dulce si rotunda, cu tenta de garofita.
Ylang complet are un parfum mai putin radios, cu o nota ‘murdara’, medicinala, in care se simt mai mult cuisoarele precum si note lemnoase. In functie de origine si distilare, parfumul poate fi mai mult sau mai putin placut.
In parfumerie ylang ylang armonizeaza cu iasomie, neroli, trandafir, tamaie, bergamota, scortisoara, cedru pentru a numi doar cateva arome.
Posibile utilizari in aromaterapie
In aromaterapie este folosit pentru efectul calmant, armonizant. Reduce tahicardia, ipertensiunea, este afrodisiac si se poate folosi ca ajutor in blocaje. Folosit ca masaj seara sau eventual in produsele de baie favorizeaza relaxarea si ajuta in caz de insomnie. Mai este folosit si pentru intretinerea parului pentru a preveni caderea si pentru a mentine sanatatea scalpului.
De evitat in primele 3 luni de sarcina si in timpul alaptarii. Poate fi sensibilizant, in special in persoanele de origine niponica.
Gasesti aici un articol despre uleiuri pentru solstitiu: https://eduaromatica.eu/uleiuri-esentiale-pentru-solstiziu/
Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit si in comunitatea telegram https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk