eduAromatica

Musetelul albastru

Musetelul albastru

Primavara, in special mai si iunie, este perioada in care infloresc marea majoritate a plantelor aromatice. De exemplu, este perioada ideala pentru a culege mustelul albastru sau german (Matricaria recutita), care poate fi cultivat sau cules in natura. In functie de clima si de loc, putem observa momentul potrivit pentru a culege plantele utile, pentru a maximiza proprietatiile pe care le au.

MOMENT BALSAMIC

Acest moment se numeste moment balsamic, si corespunde cu dezvoltarea optimala a partii plantei care este de interes. Atunci cand sunt folosite frunzele, momentul potrivit este cand apar primele flori (menta, rozmarin etc). Cand florile sunt partea folosita, de la caz, se culeg ori la prima ora a diminetii inainte sa se deschida la soare (trandafiri, sofran etc), ori in prima zi dupa-masa dupa expunerea la soare (musetel, malva, isop, sunatoare etc).

Pentru mine este o perioada intensa, cand in gradina sunt diferite activitati de facut, de la ingrijirea si pregatirea plantelor si terenului, la recoltare.

DESPRE PLANTA

Saptaminiile trecute am inceput sa culeg mustelul albastru sau german (Matricaria recutita), care este una din cele doua specii de mustel cunoscute. Fata de mustelul nobil sau roman (Anthemis nobilis), planta este mai inalta, ajunge la 70-80 de cm si florile sunt un pic mai mari. Este o planta care se perpetueaza singura, odata plantata continua sa creasca si eventual sa se extinda in anii urmatori. Eu nu culeg niciodata toate floriile, nici la mine in gradina nici cand e vorba de plante salbatice din natura.

Gasesti aici un articol despre mustelul nobil: https://eduaromatica.eu/calitatea-somnului/

Musetelul este folosit de milenii ca remediu, in ingrijirea pielii sau pentru aromatizarea alimentelor. Azi vedem impreuna cum putem folosi musetelul albastru.

Florile se pot usca si folosi care atare pentru ceaiuri. Atat uscate cat si proaspete, se pot pune la macerat in ulei pentru a crea un ulei aromatizat, foarte bun pentru ingrijirea pielii. Macerarea floriilor in alcool se foloseste pentru a produce o bautura digestiva.

De asemenea, floriile se pot distila in curent de aburi pentru a obtine uleiul esential. Acesta are o culoare albastru inchis cu sa fara nuante de verde, datorita prezentei unei substante numita camazulene.

POSIBILE UTILIZARI

Are un efect sedativ, imbunatateste calitatea somnului si a reduce anxietatea. Are proprietati antimicotice si antibacterice, de exemplu inhiba bacterii G+ precum Staphylococcus aureus, Bacillus subtillus e Streptococcus mutans. Este un bun analgezic.

Indicat in ingrijirea pielii, datorita efectului antiinflamator si antioxidant, in cazuri de eczema, inflamatii ale pielii, inclusiv acne, dermatita atopica, psoriasi. In lipsa altor remedii traditionale se poate folosi ca prima interventie de dezinfectare pentru mici taieturi sau arsuri. Nivelul maxim recomandat in creme este de 0,02% si in parfumuri de 0,4%.

Impreuna cu musetelul roman si cu lavanda se poate folosi in inhalatii in caz de raceala, gripa si tuse pentru un efect decongestionant si calmant.

Ce iti place sa culegi in perioada asta? Intre soc, tei, menta, musetel, roinita, imortele, incepe si cimbrul avem o buna alegere de aromatice.

Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit si in comunitatea telegram https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk