eduAromatica

Vetiver: O Magie Olfactiva

Vetiver: un ulei esential complex

Numele botanic al plantei este Vetiveria zizanoides si face parte din familia gramineelor ornamentale. Radacinile sale, din care se obtine uleiul esential, sunt mai dezvoltate decat partea aeriana a plantei. Asta ne da o indicatie in utilizarea vetiverului atunci cand avem nevoie sa fim ancorati in ceea ce vrem sa facem sau cand e cazul sa ‘coboram cu picioarele pe pamant’.

Azi voi vorbi despre utilizarea lui creativa, unde isi pune cel mai bine in valoare buchetul olfactiv. Vetiverul este considerat un ingredient magic în parfumerie datorită complexității și versatilității sale. Aroma sa distinctivă cu note de pamant, lemnoase, iarba taiata și uneori de fum, ofere o gamă largă de nuanțe olfactive.

Vetiver: Nota de baza

Vetiverul este adesea folosit ca notă de bază în compozițiile parfumate. Notele de bază sunt cele care se dezvăluie mai lent si persistă mai mult pe piele. Aroma persistentă și învăluitoare a vetiverului ajută la stabilizarea și îmbunătățirea longevității parfumului. Exista o multitudine de variatii in profilul olfactiv in functie de provenienta si de metoda de distilare.

Eu am avut norocul ca primul ulei esential pe care l-am avut sa abia note de fum mai putin pregnante, sa fie prezente note de caramel si ciocolata mai dulci si mai misterioase.

Cum se poate folosi vetiverul în parfumerie

Parfumuri unisex

Datorită naturii sale neutre și profilului olfactiv echilibrat, vetiverul este adesea folosit în parfumuri unisex. Adaugă profunzime și mister compozițiilor, care pot fi purtate de persoane de orice gen.

Parfumuri barbatesti

Vetiverul este un ingredient cheie în crearea parfumurilor masculine sofisticate. De multe ori, este combinat cu alte note masculine precum lemnul, tutunul sau mirodeniile pentru a crea parfumuri virile și mature. In acest caz nota de fum e bine venita.

Parfumuri de vara

Vetiverul poate fi folosit în parfumurile de vară pentru a adăuga prospețime și rafinament. Atunci când este amestecat cu citrice precum lămâia sau portocala, creează parfumuri ușoare și potrivite sezonului cald. De asemenea, asociat cu menta creaza o fraganta de o prospetime sofisticata.

Parfumuri orientale și exotice

Vetiverul este un element pretios în parfumurile orientale și exotice. Bogăția și complexitatea sa se îmbină bine cu alte note precum patchouli, flori orientale, mosc și mirodeni, creând parfumuri senzuale și învăluitoare.

Parfumuri artizanale – preferatele mele

Mulți parfumieri artizanali și cei care creează parfumuri acasă adoră să utilizeze uleiul esențial de vetiver pentru a crea parfumuri personalizate. Poate fi amestecat cu alte uleiuri esențiale și ingrediente naturale pentru a produce parfumuri unice. Este un ingredient indispensabil, dupa mine, fara a avea un cost exagerat.

Vetiverul este unul dintre ingredientele cele mai iubite și versatile în parfumerie, iar prezența sa într-un parfum poate influența în mod semnificativ personalitatea și farmecul acestuia. Este un element esențial pentru parfumieri care doresc să creeze opere de artă olfactive complexe și apreciate de un public larg.

In urmatorul articol voi vorbi despre utilizarea lui in aromaterapie.

Vrei sa inveti sa creezi parfumuri acasa?  Inscrie-te la newsletter, primesti un set de 4 emailuri cu descrierea uleiurilor esentiale si cateva retete. In plus, vezi din timp urmatoarele cursuri pe care le voi organiza.

Intra in comunitatea eduAromatica si participa la discutii: