eduAromatica

Uleiuri esentiale – distilare si deseuri

Riscuri asociate uleiurilor esentiale

Rezultatul partial al sondajului pe care l-am organizat arata ca primul factor de risc ambiental perceput sunt deseurile botanice ce rezulta in urma distilarii uleiurilor esentiale.

Procesul de distilare

Procesul de distilare cel mai raspandit e cel in care se folosesc vapori di apa pentru a extrage uleiul esential din materialul vegetal. Exista anumite exceptii in care acesta este introdus direct in apa pentru hidro-distilare. De exemplu, trandafirii sunt prelucrati in acest mod.

In urma distilarii rezulta 4 produse distincte:

  • ulei esential
  • apa aromatizata sau hidrolat
  • reziduu vegetal
  • apa reziduala in cazul hidro-distilarii

Deseuri biologice

Cum poti sa-ti imaginezi, reziduul vegetal si apa reziduala necesita un tratament adecvat pentru a evita poluarea mediului inconjurator.

Gasesti aici un articol despre produsele ce rezulta din distilare: https://eduaromatica.eu/produse-ce-rezulta-din-distilare/

Din articolul despre produsele ce rezulta in urma distilarii reiese ca parte in materialul si apa reziduala se pot utiliza. Pe masura ce aceasta industrie ia amploare sunt necesare ulterioare cercetări pentru a maximiza rezultatele obtinute si a reduce impactul ambiental.

De asemenea, o folosire adecvata a uleiurilor esentiale, fara excese si cu diluitii corespunzatoare poate tine in frau aceasta expansiune. Pentru asta e important sa cunosti atat proprietatiile lor cat si ce uleiuri sunt mai potrivite pentru tine in functie de preferinta olfactiva.

Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit si in comunitatea telegram https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk