Genul Cedrus a apărut acum aproximativ 50 de milioane de ani și conține mai multe specii, dintre care cele mai importante din punct de vedere al uleiurilor esențiale sunt Cedrus atlantica (lemn de cedru sau cedru de atlas) de origine din Maroc și Cedrus deodara (cedru Himalaya).
Ambele uleiuri au aplicații similare, sunt utilizate pentru afecțiunile inflamatorii ale pielii, în special pielea grasă, acneică, pentru durerile reumatice, în infecții respiratorii precum bronșită și tuse. Ajută la eliminarea grăsimilor, sunt folosite ca ajutor în tratamentul părului gras, în prevenirea căderii părului.
Uleiul esențial al cedrului din Himalaya este destul de rar, la nivel subtil ajută „în a ține capul sus”, în a păstra demnitatea, cedrul Atlas ajută la menținerea verticalității, a contactului cu pământul.
Există, de asemenea, un ulei esențial similar cu uleiurile descrise mai sus, Juniperus virginiana din familia Cupressaceae. În engleză se numește Cedarwood sau Virginian Cedarwoon sau Cedru Cedar, pentru diferitele denumiri este ușor de confundat cu primele două. Are o compoziție chimică asemănătoare. Are o aromă mai lemnoasă si mai aspră decât celelalte, amintind de aroma creioanelor, ținând cont că lemnul său este folosit pentru a face creioane.
Uleiul esențial de cedrul, în special varietatea Atlas, este des folosit in parfumerie, este o notă de bază persistentă, cu o aromă lemnoasă caldă și aromatică. Se întâlnește atât in parfumurile lemnoase cât si in cele orientale.
Evitați utilizarea în timpul sarcinii.
Sugestiile din acest post nu înlocuiesc sfatul medicului și tratamentele tradiționale.