eduAromatica

Ulei personalizat de sunatoare

Ulei de sunatoare

In perioada asta poți sa profiți si sa-ti creezi propriul ulei vegetal personalizat, folosind diferite flori si ierburi aromatice care cresc spontan pe câmpuri.

Sunătoarea (Hypericum perforatum), este una dintre ele, si iunie este momentul ideal pentru a o face și pentru a pune la macerat florile în ulei vegetal.

Ieri am ales să-mi fac ulei de sunătoare. am colectat florile după-amiaza, pentru a nu fi prea umed, și le-am pus la macerat într-un amestec de ulei de jojoba și ricin.

Am ales aceste două uleiuri pentru proprietățile lor benefice pentru piele și, de asemenea, pentru particularitatea uleiului de jojoba de a fi o ceară lichidă, inodoră, cu o perioada de conservare care depășește un an. Uleiul de ricin este indicat pentru o mai buna absorbție a substanțelor lipo-solubile conținute în flori.

Voi lăsa borcanul protejat de lumină pentru câteva zile la soare, in primele ore ale dimineții, asigurându-mă că nu se încălzește prea mult și uscând picăturile de umiditate.

Il voi lasă câteva zile (7-10) si zilnic folosind simțul mirosului și bunul simț voi vedea când este gata. Succesiv voi continua cu filtrarea pentru a obține uleiul de sunătoare care are de obicei o culoare roșiatică.

Dacă florile sunt colectate imediat ce se deschid, culoarea va fi mai puțin pronunțată, acest lucru nu diminuează proprietățile uleiului. Pentru a îmbunătăți conservarea este posibil să adăugați vitamina E (tocoferol).

Uleiul este indicat pentru pielea iritată, pentru ușurare în caz de arsuri solare, ajută la regenerare și reducere inflamarea, dând prospetime și luminozitate tenului.

Poate fi de ajutor în caz de durere articulară și musculară, in asociere cu uleiul de arnica și câteva picături de ulei esențial, cum ar fi rozmarinul ct. camfor sau wintergreen.

Atenție la faptul că este fotosensibilizant, de aceea nu este recomandat să te expui la soare în 10-12 ore de la aplicare.