eduAromatica

Uleiul esential de chiparos

Uleiul esential de Chiparos

Chiparosul (Cupressus sempervirens) este uleiul esențial care se folosește in congestii, de la sindromul premenstrual sau durerii in timpul ciclului, la cele limfatice, urinare, venoase.

Legenda spuse despre chiparos ca ar fi primul copac pe pământ, nu este chiar așa. Însă simbolistica legată de acest minunat copac veșnic verde este bogata si variata.

Ovidiu, în Metamorfoze, relatează povestea lui Cyparissus: neconsolat pentru că a ucis din greșeală o căprioară de care era legat de o prietenie profundă, el cere zeilor ca doliul său să fie veșnic, fiind astfel transformat într-un copac longeviv pe care Apollo îl consacră ca simbol al durerii generate de moarte: chiparosul. Legătura sa cu lumea morților este legată de mai mulți factori. Este un simbol al nemuririi, deoarece este un copac veșnic verde, rășinos și extrem de longeviv (poate atinge 2000 de ani!), al cărui lemn este considerat indestructibil. In Egipt era considerat simbol al fertilității.

In ziua de azi este cunoscut datorita peisajelor din câmpiile Toscane din Italia, unde inițial a fost plantat datorita capacitații sale de-a rezista in soluri sărace. Dincolo de scopul ornamental, a fost folosit pentru a delimita drumuri, pentru a marca granițe sau răscruci de drumuri, sau, având în vedere înălțimea pe care o poate atinge, ca reper pe drumurile mai puțin circulate.

Uleiul esențial este extras din ramuri si frunze si este indicat in tusea seaca, mai ales atunci când este convulsiva, in favorizarea circulației venoase, inclusiv anti celulită, in reducerea transpirației.

Este un ulei care se comporta similar cu estrogenul, de aceea este de evitat folosirea lui in timpul sarcinii, alăptării, in cazuri de fibrom sau cancer estrogen-dependent.

Mai jos găsești cum poți sa-l folosești pentru tuse si pentru transpirația excesiva a picioarelor.

1. Tuse – difuzare ambientale

  • 2-3 picături chiparos
  • 2-3 picături eucalipt radiata

2. Transpirație excesiva picioare – de diluat in 10 ml ulei vegetal (poate fi nuca de macadamia sau alt ulei care se absoarbe ușor) – se aplica după dus pe talpa si intre degete

  • 5 picături chiparos
  • 5 picături  salvia sclarea
  • 2 picături menta

Poate fi util si un spray in alcool (vodca + apa) pentru dezinfectare încălțămintei folosind uleiurile esențiale de arbore de ceai (tee tree), dafin si menta.

Aici poti gasi o utilizare creativa si subtila a uleiului de Chiparos: https://eduaromatica.eu/esente-de-craciun/