eduAromatica

Ulei calmat de toporasi

Ulei calmat de toporasi

Primavara si florile spontane de camp sunt o ocazie splendida de-a ne pregati diferite produse, de la uleiuri vegetale aromate la ceaiuri.

Florile de toporasi (viola odorata) sunt pe trecute si m-am gandit sa culeg un pic. De la planta se folosesc atat florile, cat si frunzele si radacinile. Florile au un parfum delicat, folosit in parfumerie, il regasim cu numele de violetta di Parma. Sunt flori comestibile, se pot folosi in salate si mai ales in creme si alte produse de cofetarie, cum ar fi siropuri sau chiar zaharisite ca atare.

Florile se folosesc pentru a parfuma ambientul, pentru a contrasta mirosul de umed, de exemplu, erau folosite pentru asta in special in Anglia in biserici si in cottage.

Eu am ales sa le pun la macerat in ulei de jojoba, sa-mi creez un ulei parfumat de folosit pentru creme de ten. Au un efect calmant delicat. O sa le tin mai putin decat de obicei, sunt foarte delicate. Eventual o sa culeg flori noi sa le pun in acelasi ulei, pentru a avea un efect mai intens. Iti las link la un articol in care descriu procedura: https://eduaromatica.eu/ulei-personalizat-de-sunatoare/

In parfumerie astazi este folosita absoluta extrasa din frunzele de violeta, are un parfum verde intens cu note de pamant. Ce se gaseste ca parfum din flori sunt de fapt esente construite in laborator din substante naturale sau de sinteza.

In perioada asta o sa pregatesc si alte uleiuri din plante, cel de rozmarin indicat pentru probleme musculare, si cel de margarete de camp (bellis perenis) care este indicat pentru ingrijirea pielii.