In acest articol vreau sa-ti aduc in atenție ce înseamnă producerea unui ulei esențial si importanta de a îl folosi cat mai eficient.
Știi deja ca marea majoritare a uleiurilor esențiale se obțin prin distilarea in aburi si ca hidrolatul (sau apa aromatica) este un produs complementar. Însă ele nu sunt singurele produse rezultate din distilare, mai exista doua produse: materialul vegetal rezidual și apa de distilare reziduală. Acestea sunt destul de valoroase din punct de vedere ecologic și reprezintă o problemă, dar și o provocare pentru industria distilării.
Provocarea este data de cantitatea de material vegetal necesara pentru obținerea uleiului esențial, care reprezintă circa 1% din total.
Produsele distilarii
Uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale le cunosti deja, sunt amestecuri de compuși lipofili volatili din plante și sunt utilizate în industria alimentară, farmaceutică, cosmetică și a parfumurilor, precum și în aromaterapie.
Hidrolatul
Hidrolatul este apa distilată îmbogățită cu substanțe volatile din plante. Compoziția aromatica a hidrolatului (de obicei în jur de 0,1%) diferă de obicei destul de mult de cea a uleiului esențial corespunzător, deci nu este echivalentul uleiului esential diluat. Câteodată si parfumul diferă substanțial. Este utilizat în aromaterapie și în cosmeticele naturale.
Materialul vegetal rezidual
Materialul vegetal rezidual este de regula tratat ca un deșeu fără valoare. Acesta poate fi totuși folosit ca hrană pentru animale, resursă energetică sau pentru refacerea solului, tinand cont de faptul ca timpul de descompunere este mai lung.
Pentru a avea idee de ce înseamnă, o sa iau de exemplu uleiul de trandafir, care are un randament foarte mic. Pentru un kg de ulei esențial, este nevoie de aproximativ 3-4 tone de flori, ceea ce produce aproximativ 6-8 tone de materie reziduală.
Unele plante, precum patchouli, pot fi utilizate cu succes pentru a îmbogăți solul cu minerale, pentru a crește capacitatea de retenție a apei, reducând în același timp consumul de îngrășăminte și fungicide suplimentare.
Din salvia sclarea reziduală se poate extrage un diterpen sclareol, care este un precursor important pentru sinteza ambroxului, compus aromatic crucial în ambragris și un element de bază în industria contemporană a parfumurilor.
Astfel, o abordare pe două niveluri poate fi o soluție optimă: mai întâi, extragerea compușilor utili și apoi compostarea.
Apa reziduală
Apa reziduală de distilare este produsă în principal la distilarea in apa (ex. a trandafirilor), unde materialul vegetal intră în contact direct cu apa, și în cantități mai mici la distilarea cu abur.
Fiecare distilare a 500-1000 kg de petale de trandafir produce 4000 de litri de apă reziduală care conține cantități mari de polifenoli slab degradabili și care, prin urmare, ar trebui tratată ca un biopoluant. S-a constatat că totuși ar putea fi utilizată ca ingredient cosmetic activ pentru reducerea hiperpigmentării.
Anumite ape reziduale contin antioxidanti (rozmarin, cimbru) si ar putea fi utilizate in acest sens.
Acesta e un domeniu unde este necesara mai multa cercetare pentru a reutiliza in mod corespunzător apele reziduale.
Sper ca ti-am trezit interesul pentru o folosire mai conștienta a uleiurilor esențiale si a hidrolatului.
Intra in comunitatea eduAromatica si participa la discutii: