eduAromatica

Parfumuri sacre: Nard

Parfumuri sacre: Nard

Nardul este o planta de origine din Himalaya unde creste spontan la o inaltime de peste 3000 m, se folosesc radacinile pentru distilare si obtinerea uleiului esential.

Planta protejata

Este un ulei rar si pretios intrucat provine în cea mai mare parte din plante sălbatice. Planta este protejata pentru a evita disparitia fiind clasificata drept „pe cale critică” de către IUCN in 2015.  

Este importanta folosirea constienta a uleiurile extrase din plante pe cale de disparitie. Este utila verificarea originii plantelor, mai bine daca sunt cultivate. Legat de plantele de origine salbatica este mai greu de verificat daca au fost respectate criteriile legale. De multe ori companiile mari prefera sa plateasca amenzi, cum poti vedea in acest articol https://www.ksl.com/article/45859179.

Este unul dintre uleiurile esentiale cele mai falsificate din acest motiv.

In antichitate

In antichitate se folosea aceasta denumire pentru mai multe plante. In „Naturalis historia”, Plinio enumeră douăsprezece specii de „nard”, care pot fi identificate cu diferite plante, de la levănțică la valeriană și adevăratul nard (în termeni moderni Nardostachys jatamansi sau grandiflora).

Adevaratul nard este folosit de Maria din Betania, sora lui Lazăr, pentru a spăla picioarele lui Iisus în timpul Cinei celei de Taină. Si in acea perioada era un ulei foarte pretios si rar, cu o valoare mult mai mare fata de cea comerciala de azi.

Aromaterapie

In aromaterapie se foloseste pentru reglarea aritmiei, a tensiunii, încetinește ritmul respiratiei. Este folosit pentru a reduce insomnia, starile de anxietate, pentru a imbunatatii capacitatiile cognitive si memoria. De asemenea se foloseste pentru a reduce radicalii liberi, util in ingrijirea pielii mature, ca ajutor in psoriazis.

Cea mai importanta utilizare este legata de efectul de balsam pentru suflet, pentru a echilibra contrastele si pentru a favoriza acceptarea si trecerea spre alte lumi. Este un ulei asociat cu chakra inimii.

Parfumerie

Profilul aromatic al uleiului esential de nard poate fi neplacut, cu o aroma amaruie, intepatoare si intensa, cu note lemnoase care amintesc de cedru si note aromatice de ginger, piper si curcuma.

Armonizeaza bine cu lavanda, lemn de cedru, radacina de angelica, santal, tamaie.

Ai avut ocazia sa mirosi un ulei esential de nard autentic?