eduAromatica

Menta si reducerea agresivității la volan

Uleiul esential de Menta si reducerea agresivității la volan

Pot uleiurile esențiale să ne facă drumurile mai sigure? Mark Moss și echipa sa au decis să investigheze chiar această întrebare, mai precis efectul uleiului esențial de mentă asupra condusului agresiv. Acesta aroma a fost aleasa datorită cercetărilor anterioare privind sporirea vigilenței în timpul condusului la volan.

Dincolo de utilizarea ca antidolorific in acest articol mentionez si folosirea in masina pentru a spori concentrarea: https://eduaromatica.eu/durerea-de-cap-e-o-problema-2/

Studiul a luat 50 de voluntari bărbați și femei și i-a alocat aleatoriu fie în grupul de observare, fie în grupul de control. Un simulator de condus în realitate virtuală a fost folosit pentru a evalua cât de des au prezentat comportamente agresive de condus. Fiecare grup a petrecut mai întâi 5 minute într-o situație de condus calmă pentru a se obișnui cu simulatorul, iar după o pauză setările au fost ajustate pentru a crea o experiență de condus care să inducă agresivitate (interventie bruscă de la alți șoferi etc.).

Gasesti descrierea studiului aici: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2865

Doar pentru grupul de observatie, un difuzor electric cu 5 picături de ulei de mentă a fost pornit cu 30 de minute înainte și apoi în timpul ședinței. Aroma nu a fost menționată participanților. Cu toate ca ar putea fi usor identificata, orice părtinire nu ar afecta prea mult rezultatele, deoarece cea mai mare parte a evaluării a fost efectuată de software-ul simulatorului.

Scorul de condus agresiv a inclus următoarele comportamente: insulte verbale la adresa altor șoferi, încălcarea semnelor, depășirea cu viteză, neutilizarea unui singur semnalizator, frânarea bruscă sau fără motiv, aproprierea prea mare de vehiculul din fata și depășirea rapidă. Scorurile de conducere au fost măsurate pentru fiecare grup cu ajutorul software-ului simulator de conducere și a doi cercetători prezenți în sală.

Studiul a arătat scoruri mai mici la volanul agresiv în grupul cu mentă comparativ cu grupul de control. Interesant este că nu s-au observat diferențe semnificative între șoferii bărbați și femei.

Agresivitatea a scazut aproximativ de la 25% la 21%.  

Uleiul esential de mentă s-a dovedit că îmbunătățește activitatea fizică, cum ar fi exercițiile fizice prin îmbunătățirea respirației. Astfel creierul primeste mai mult oxigen si ca efect se observa si imbunatatirea atentiei si a memorie, precum si reducerea oboselii. Acest efect la volan inseamna cresterea vigilentei si reducerea agresivitatii.

Eu folosesc de mult uleiul de menta in masina. Si tu?