eduAromatica

Lavanda si cresterea sanilor la copii in pre-adolescenta

Lavandula angustifolia

De ceva timp se discuta despre legătura dintre uleiul esențial de lavanda si dereglari hormonale la copii.  Mai precis despre influenta pe care o are sau nu in creșterea glandelor mamale, atat la fete cat si la baieti in perioada pre-adolescentei.

Studii legate de acest aspect

Am cautat informatii legate de acest subiect si cazurile de studiu care afirma ca ar exista o corelatie nu sunt concludente. Continutul de ulei esential de lavanda nu pare sa fie sufucient pentru a sustine aceasta legatura. Odata intrerupta administrarea produselor „responsabile” fenomenul este reversibil.

Intr-un studiu din 2018 unde au fost testate mai multe uleiuri esentiale, uleiul de lavanda a rezultat aproape fara nici o influenta, paragonabil cu substanta de control. Printre uleiurile care au avut un impact avem tea tree (arborele de ceai), portocala, imortele, muscata roz si patchouli, in ordine crescatoare.

Analizand produsele „suspectate” a reiesit ca prezenta componentelor aromatice care reproduc parfumul florilor de violetele (isomeri de ionone) au o influenta semnificativ mai mare. Mare atentie la ce se ascunde sub sigla arome sau parfum, cateodata si colorantii pot avea efecte neplacute.

Robert Tisserand a dezvoltat intr-un articol, din care m-am inspirat, faptul ca nu exista o evidenta documentata corespunzator intre uleiul de lavandă și cazurile reale semnalate, facand noi analize de laborator și un studiu epidemiologic dedicat.

Aici este link-ul la articolul mentionat: https://tisserandinstitute.org/lavender-breast-growth/

Posibila sensibilizare

Lavanda poate da nastere la sensibilizare in cazul in care uleiul esential este folosit pe perioade lungi de timp fara o dilutie adecvata, in special, la persoanele care au probleme de dermatita atopica, rinite alergice sau au o sensibilitate accentuata.  De regula, fenomenul de sensibilizarea este reversibil, se atenueaza la incetarea folosirii uleiului.

Folosit in cunostinta de cauza si fara excese este un ulei minunat, gasesti aici un articol detaliat: https://eduaromatica.eu/lavanda-cel-mai-versatil-ulei-esential/

Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit si in comunitatea telegram https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk