eduAromatica

Lavanda: cel mai versatil ulei esențial?

Lavanda: cel mai versatil ulei esențial

Despre lavanda

Daca poți sa alegi doar un singur ulei esențial atunci ar trebui sa-l alegi pe cel de lavanda (lavandula angustifolia), pentru multiplele proprietăți pe care le are. Este unul dintre cele mai populare și utilizate uleiuri.

Are un parfum minunat, chiar daca sunt persoane cărora nu le place. E relaxant si cum spune etimologia cuvântului, lavandă înseamnă „spălare”, curăță tot, trupul și sufletul.

Există diferite tipuri de lavandă și, în consecință, de uleiuri esențiale care derivă din ele. Când ne gândim la lavandă, mirosul care ne vine în minte e acela de levănțică (lavandula angustifolia) care este cea pe care o vezi in poza.

Uleiul esențial este obținut din distilarea cu aburi a florilor, din 100 kg obținem de la 500 la 800 ml ulei esențial, are un randament bun si un preț abordabil comparativ cu alte uleiuri esențiale extrase din flori.

Beneficiile uleiului esential in functie de planta de origine

Este folosit ca sedativ pentru nervi și pentru relaxarea mușchilor, vindecă și regenerează pielea, este diuretic, combate migrena, ideal împotriva moliilor.

Este un ulei care nu are contraindicații, decât dacă sunteți sensibilizat la componentele sale.

Un alt tip interesant este lavanda spica (lavandula latifolia), care are un miros mai înțepător decât levănțica. Uleiul esențial este anti-toxic, anti-otravă, bun cicatrizant, antifungic. Este indicat pentru probleme dermatologice, cum ar fi acneea, plăgile și infecțiile fungice, arsurile și în cazurile de agresiune a pielii (mușcături, înțepături).

O încrucișare între levănțica și lavanda spica, a dat naștere la diferite specii de lavandă hibridă numită lavandină (lavandula burnati, lavandula hybrida dintre care Super are un profil olfactiv mai interesant).

Spre deosebire de levănțică, lavandina are un conținut mai mare de camfor și 1,8 cineolo.

Uleiul esențial este indicat pentru probleme respiratorii, pentru congestii nazale și bronhice.

Ideal pentru dureri musculare, contracturi și crampe.

Uleiul de lavanda este folosit in industria cosmetica, atât in parfumuri cat si in creme si alte produse de igiena personala. Unul din acordurile in care este folosit in parfumerie este ‚fougere’, in asociere cu tonka, mușchi si bergamota.

Sugestiile din acest post nu înlocuiesc sfatul medicului si tratamentele tradiționale.