eduAromatica

Indrăgostită de florile din mai- Lăcrămioare

Lacramioare

Scriu acest articol înconjurată si condusă de aroma pătrunzătoare a florilor de lăcrămioare pe care le-am cules înainte sa înceapă ploaia.

Lăcrămioara (Convallaria majuscula, Convallaria montana) este o planta rizomatoasa originara din Eurasia. Plantata in zonele de umbră din gradină, se extinde ușor, in luna mai, tulpini delicate cu clopoței albi parfumați cuceresc cu mireasma lor pe oricine trece prin apropriere.

Îmi place sa mă plimb prin pădure primăvara, in special in zone pe lângă lacuri, unde cresc necultivate aceste minunații gingașe ale naturii. Florile lor albe sunt cele mai răspândite, deși există si lăcrămioare cu flori roz.

Tradiție

Pe 1 mai, străzile franceze sunt învăluite în aroma narcotica a lăcrămioarelor. Această floare aducătoare de noroc, cultivata in Bretania, orașul Nantes având cea mai mare producție si vânzare, este acum asociată cu Ziua Muncii.

Obiceiul de a oferi aceste flori în dar își are originile în secolul al XVI-lea în Franța, fiind foarte viu și astăzi. De aici s-a răspândit si in alte tari, in anumite zone din Italia de exemplu, e simbol național in Finlanda.

Regele Carol al IX-lea a introdus această tradiție frumoasă de a oferi lăcrămioare în semn de noroc.

Potrivit legendei, pentru încoronarea sa, monarhul a primit un buchet de lăcrămioare ca bun auspiciu, iar cadoul a fost atât de apreciat încât în ​​anii următori a decis să le ofere cadou femeilor curții sale buchete de lăcrămioare.

Această tradiție, care persistă de peste un secol, este totuși supusă unei reglementări foarte severe: vânzarea lăcrămioarelor pe stradă este permisă numai dacă floarea este necultivată; cantitatea trebuie sa fie limitata iar buchetele sa conțină numai lăcrămioare: combinarea lor cu alte flori este interzisa prin lege. Ambalajul trebuie să fie minimalist.

În limbajul florilor, lăcrămioara simbolizează fericirea, inocența și este considerată aducătoare de noroc. Este folosita în buchete și aranjamente florale la nunți, inclusiv in exclusiva ca in buchetul lui Kate Middleton.

Curiozitati aromatice

La răspândirea lăcrămioarelor ca simbol de bun auspiciu a contribuit si designerul Christian Dior, care era obsesionat de aceasta floare. Era extrem de superstițios și lăcrămioarele erau florile lui de norocoase, prezente in expozițiile de moda. Parfumul Diorissimo evoca aroma acestora.

Parfumul lor narcotic a fost folosit de mai multe case, Jo Malone, Diptyque, Chloè, ca sa citez doar câteva.

Bourgeonal este o aldehidă folosita in parfumerie, care nu se găsește în uleiurile esențiale, si care evoca aroma verde, proaspăta a florilor de lăcrămioara.

Este singurul odorant cunoscut la care bărbații sunt mai sensibili decât femeile, potrivit unui studiu efectuat in 2010 pe 500 de persoane, jumătate femei si jumătate bărbați. Cei din urma au detectat mirosul de lăcrămioare la o concentrație inferioara, de numai 13 ppb față de 26 ppb necesare femeilor pentru a detecta aroma (ppb = părți la miliard – un mod de a măsura concentrația moleculelor aromatice într-o încăpere).

In 2003, într-un studiu al lui Marc Spehr, receptorii olfactivi pentru bourgeonal au fost primii care au fost descoperiți în afara nasului. Acest receptor, OR1D2, se regăsește în spermatozoizi. Se ipotizeaza ca molecula de bourgeonal este atât emisa cat si detectata de spermatozoizi cu rol in procesul de fertilitate.

Studiile sunt la început si s-au extins in folosirea acestei informații pentru a caută noi metode diagnostice in cancerul de prostata.

Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit precum si in comunitatea telegram: https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk