eduAromatica

Impactul ambiental al uleiurilor esentiale

In ultimul articol am vorbit despre impactul ambiental al deseurilor care rezulta in urma distilarii si a cum poate fi redus acest impact.

Azi am sa aprofundez alte aspecte care pot influenta negativ mediul inconjurator.

Poluarea apei

Uleiurile esentiale sunt extrase concentrate din plante, substante volatile insolubile in apa si inflamabile. Este important sa fie consultata fisa fiecarui ulei esential pentru a gestiona corect eliminarea lui in cazul in care expira. Ca regula generala, ar trebui tratat ca orice substanta chimica toxica, care nu se arunca in chiuveta sau in natura.

De exemplu, uleiul de molid alb sau albore de ceai sunt toxice pentru mediul acvatic si pentru sol. Si nu sunt singurele.

Amenintarea plantelor salbatice

Un alt pericol pentru mediu este legat de racoltarea intensiva si fara control a plantelor salbatice, care a dus aproape la disparita anumitor plante.

De exemplu, uleiul esential de santal este extras din lemnul copaciilor care au peste 20-30 de ani si in ziua de azi este o planta protejata.

Alte exemple sunt Aniba rosaeodora din care se obtine uleiul de lemn de trandafir, Cedrus atlantica din care se obtine uleiul de cedru Atlas.

Lista plantelor vulnerabile este gestionata de IUCN Red List: https://www.iucnredlist.org/

Biodiversitate

Cererea crescanda pentru anumite uleiuri esentiale si necesitatea de-a obtine uleiuri cu o compozitie cat mai apropriata de un standard duce la concentrarea anumitor culturi in detrimentul altora, cu impact asupra biodiversitatii.

La asta se adauga si cultivarea intensiva care foloseste ingrasaminte non organice pentru a sporii si accelera cresterea plantelor si despre care nu exista evidenta in momentul alegerii uleiului esential.

Plantele care cresc in ambientul lor natural tind sa fie mai rezistente si necesita mai putine resurse pentru a maximiza rezultatul.

In concluzie, este importanta alegerea pe care o face fiecare din noi, in termeni cantitativi si calitativi. Putem evita achizitionarea unei cantitati mai mari decat necesarul. Favorizarea uleiurilor certificate este un pas inainte atat in utilizarea lor constienta cat si in eliminarea lor corespunzatoare.

Daca vrei sa afli mai multe despre uleiurile esențiale te invit sa te înscrii mai jos la minighidul gratuit si in comunitatea telegram https://t.me/+zbK33pKwsaYzZGFk